Themis Fiskeri A/S

Fiskeriet kan spores flere hunderede år tilbage i slægten Ryberg, som med svenske rødder har stærk tilknytning til Danmark.

Familien Ryberg på øen Rörö nordvest for Gøteborg står med nybygningen S 144 Themis foran et nyt spændende kapitel i familiens historie som fiskere.

Historien begyndte for mere end 400 år siden, hvor den første kendte fisker i slægten blev født på naboøen Björkö.
Siden har der været fiskere i slægten generation efter generation. Nu flere hundrede år efter den første fisker i slægten blev født, er familien Ryberg med et spritnyt fiskefartøj klar til at tage hul på en ny epoke i slægtens fiskerihistorie.

I dag driver familien et effektivt og moderne fiskeri efter konsumarterne sild og makrel samt industrifisk. Også før i tiden var familien foregangsmænd for at udvikle fiskeriet. Op til 2. Verdenskrig var familiens fartøj Rymo et af de første på Rörö, der fiskede sild med flydetrawl.
I 1952 fik familien leveret nybygningen Themis. Et fartøj på 19 meter. Prisen var dengang 110.000 svenske kroner, og var den sidste større nybygning, som blev indkøbt til Rörö i næsten 30 år.

Den danske forbindelse

Selvom familien Ryberg har base på Rörö i Sverige, så har familien en stærk tilknytning til Danmark. I 2011 blev selskabet Themis Fiskeri A/S registreret i Danmark, men længe før dette har familien Ryberg haft relationer til Danmark. Det er dog ikke kun på den erhvervsmæssige side, at familien Ryberg har tilknytning til Danmark. Slægten har også rødder i Danmark. I det 18. århundrede flyttede Balthazar Christian Grönbeck, en købmand fra Helsingør, til Rörö. Hans datter Mariana Grönbeck blev gift med Andreas Ryberg, og fra hende stammer Rybergslægten på Rörö.

Familien Ryberg har fortsat den danske forbindelse med mange ture mellem hjemstavnen i Rörö og de 2 danske ”hjembyer”; Thyborøn og Skagen, som har været udgangspunkt for både familieliv og forretninger i mere end 100 år. Heriblandt er både Bjørn og André Ryberg døbt i Den Svenske Sømandskirke i Skagen og store dele af besætningen har taget uddannelse på Skagen Skipperskole. Derudover har Themis Fiskeri A/S haft et langvarigt samarbejde med flere danske virksomheder som Cosmos Trawl, Thyborøn Skibs- og Motorservice og Nordsøtrawl.

Themis Fiskeri A/S lander proteinfisk hos Triple Nine fabrikken i Thyborøn og størstedelen af konsumfisken hos Scandic Pelagic i Skagen. Relationen med Karstensens Skibsværft A/S er også opbygget gennem mange år med vedligeholdelsesbesøg på værftet igennem tiden, og senest leveres nybygningen S 144 THEMIS fra værftet i Skagen.

Fremtiden

Themis Fiskeri A/S er fortsat familiedrevet, og igennem de seneste år, har et nyt generationsskifte taget sin begyndelse.

Med dette generationsskifte, har vi også budt velkommen til en ny medejer, Sebastian, som dog ikke, er en del af Ryberg/Lorentsson familien, men derimod Themis-familien. Sebastian har været ansat og skipper ombord i mere end et årti.

Ejerkredsen består nu af, Björn Ryberg, Urban Lorentsson, Anders Ryberg og Sebastian Hansson.

Kontakt information

Themis Fiskeri A/S
Vestkajen 8
9990 Skagen
Tel.:
+45 61 48 81 05

Webbureau ITTP