Krydstogter på Skagen Havn aflyst: Handelsliv går glip af store summer

Krydstogter, der ellers skulle lægge til kaj i Skagen Havn i marts og april, er aflyst. Passagererne plejer at bruge mange penge i byen, så det kan blive dyrt for handelslivet

SKAGEN:Grundet corona-pandemien bliver der foreløbigt ingen krydstogtskibe, der lægger til i Skagen Havn. Alle krydstogter med anløb i havnen i marts og april er blevet aflyst.

Det betyder, at fire krydstogter fra Viking Cruise Line, Hurtigruten Cruise, Cruise & Maritime og Princess Cruises, der har en samlet kapacitet på over 6000 passagerer, ikke skal lægge til kaj.

Der er endnu ingen meldinger om, hvor vidt krydstogterne senere på året også vil blive aflyst.

Havnedirektør Willy Hansen mener, at Skagen Havn godt kan holde til den manglende omsætning.

– Vi lever med det. Det påvirker selvfølgelig vores omsætning negativt, men det er på ingen måde kritisk, siger han.

Gæster bruger mange penge

Men selvom havnen godt kan holde til tabet, så kan det omvendt ramme forretningslivet i Skagen.

For krydstogtpassagererne plejer at bruge mange penge i byen, når de er i land.

– Passagererne lægger i gennemsnit 500-600 kr. pr person i vores restauranter, barer og forretninger, siger formand for Skagen Handelsstandsforening, Thorben Pedersen.

Det kan altså betyde et stort tab for de lokale butiksejere og restauratører, når de indtil videre fire aflyste krydstogter har en samlet kapacitet på over 6000 mennesker.

Men de manglende gæster fra krydstogtskibene er én ting. Noget andet er, at mange af de steder, hvor de ellers bruger deres penge, allerede er lukkede.

– Vi er – ligesom i resten af landet – allerede ramt på den front, at det kun er dagligvarehandlen og lignende, der har åbent nu. Så krydstogtpassagererne ville ikke have særligt mange steder at bruge deres penge, hvis de var kommet til Skagen, siger Thorben Pedersen.

Skagen Handelsstandsforening har 90 medlemmer, og nogle af dem kan komme i problemer, vurderer Thorben Pedersen.

– Nogle af forretningerne er truede, men måske kan nogle af regeringens hjælpepakker være en livline, siger han.

Thorben Pedersen melder dog, at han endnu ikke har et konkret overblik over hvilke forretningsdrivende, der kan være i risiko for at skulle dreje nøglen om som følge af corona-krisen.

 Kilde: Nordjyske.dk / 19. marts 2020 – Foto: Peter Broen

Webbureau ITTP